3. april 2022

Hvordan lage Roser i marsipan


Det å kunne håndlage roser til kakene er utrolig morro! Vi kan alle lære de samme teknikker, men rosene vil uansett bli forskjellige. Her er en beskrivelse/bilder av hvordan mine blir til :-)Jeg liker roser som er litt utsprungen, og for å få dette til så bruker jeg litt færre blader samt strammer de mindre desto mer "moden" rosen skal være


Beste læremetode er å studere de rosene du synes er flotte, som på denne rosen ser du at den består av en kjerne, deretter 2 roseblader, så 3 blader osv..
Her ser dere min "byggeteknikk"

Dette gjøres slik:

Alle rosene mine er bygd opp etter følgende mal:

1. runde - en kjegle
2. runde - 1 blad som dekker kjeglen
3. runde - 2 roseblader
4. runde - 3 roseblader
5. og påfølgende runder - 3 roseblader (alle skal dekke V-åpningen på forrige rad)


Stikk ut små sirkler, valgfri dimensjon, jeg bruker en som gir diameter på 3-4 cm. 
Emnene er ca. 0,5 cm tykke


Bladene lages ved å trekke/dra ut ca. 30-40% av marsipansirkelen, bruk gjerne en plastskje til å gjøre dette. Dette er den delen av bladet som skal vises i toppen og trenger derfor å lages tynt. 

Det er viktig at marsipanen ligger på riktig underlag, bruk gjerne en pad, se her http://www.kakebua.no/shop/product/jem-petal-pad?tm=diverse-utstyr/diverse-bakeutstyr

Deretter bruker du en balltool som du drar rundt kanten av rosebladet, denne lager da frynsete kant. Slik lager du alle rosebladene.


Lag først en kjegle, bruk så et blad til å forme rundt kjeglen slik at denne ikke vises (se på bildet til venstre, skal knapt være en åpning i toppen). Ta så 2 roseblader og sett de i samme høyde som kjeglen, legg så enden av første blad inntil kjeglen og trekk det andre over. Viktig at du går samme vei hele tiden så bladene blir liggende likt over hverandre. 


Her ser du bilde av rosen ovenifra og fra siden. Den V-åpningen som vises på bilde til høyre er den vi skal dekke over på neste bladrunde.


Her tar vi første blad på runde 3, legger det utenpå V-åpningen fra forrige rad. Deretter presses den ene kanten forsiktig inntil rosen, deretter tar vi opp blad 2, legger dette i overlapp med blad 1, så det samme med blad 3.

Når alle de 3 bladene på ny runde er satt på så skal rosen se ut som bilde til venstre. Se at alle bladene overlapper hverandre i samme hjørne. Deretter strammer du bladene ved å legge disse inntil rosen.


Her ser du samme rose fra siden, forsøker å holde samme høyde på bladene. Her ser du også V-åpningen fra forrige rad som du nå skal legge rosebladet utenpå.

....slikSlik fortsetter du hver runde, 3 blader som skal dekke over V-åpningene på forrige rad (til slutt vil ikke bladene overlappe hverandre i kantene, det viktige er å dekke V-åpningen ikke at bladene henger sammen). Hvor mange runder du går er en smaksak, desto flere du ønsker desto tettere må du "stramme" bladene inntil forrige rad.

Til slutt bruker du smal pinne og dytter litt ekstra bølger i ytterkant av bladene, skiller blader som har kommet for tett eller løfter enkelte blader tettere kjeglen....og vips, så har du laget slike roser som jeg pynter mine kaker med :-)

3 kommentarer: